marți, 19 februarie 2013

Trio-ul Balbeck-Truică-Rotea încasează 10 miliarde din fonduri publice cu „binecuvântarea“ AJOFM

Hotelul Palace a adus grupului Balbeck-Truică-Rotea bani frumoşi din fonduri publice

Deşi a încercat, conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt nu a reuşit să îndepărteze suspiciunile care planează asupra modului de cheltuire a banului public în cadrul proiectului „O şansă tinerilor din mediul rural“, derulat cu fonduri europene. Mai exact, este vorba de unul dintre contractele de achiziţii publice încheiat de AJOFM Olt în cadrul acestui proiect cu o firmă care ridică mari semne de întrebare. Firma se numeşte SC Accredo Resort SRL şi aparţine, în mod egal, lui Alin Mario Martinescu, alias Balbeck, fostul patron al televiziunii locale Olt TV, liberalului Cătălin Ştefan Rotea, fiul judecătorului Nicolae Rotea şi secretar general al PNL Olt şi consilierului local din partea PDL Ioan Truică. O echipă care nu s-a adunat de ieri, de azi. Societatea comercială a făcut ochi nu demult: unii ar spune că a fost înfiinţată cu dedicaţie specială, doar pentru acest contract.

Când a fost acuzat public că ar fi un instrument de care se folosesc alţii cu lipici la fondurile publice, şeful AJOFM, Cristinel Cîrloganu, a sărit ca ars şi a organizat repede o conferinţă de presă, încercând să liniştească presa locală că proiectele pe care agenţia le derulează cu finanţare europeană s-au desfăşurat şi continuă să se desfăşoare corect. N-a reuşit. Cel puţin din punctul nostru de vedere. Şi iată de ce.

Un contract care agită

Proiectul „O şansă tinerilor din mediul rural“, demarat la data 2 august 2010 şi care are ca obiectiv combaterea sărăciei extreme în rândul şomerilor tineri din mediul rural, are o valoare totală de peste 6,7 milioane de lei şi este finanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Concret, proiectul prevede cheltuieli pentru consilierea, orientarea şi asigurarea accesului pe piaţa muncii pentru persoanele cuprinse în grupul-ţintă, precum şi pentru organizarea mai multor cursuri de formare profesională. Proiectul mai prevede cheltuieli privind cazarea şi masa cursanţilor în locaţii stabilite prin concurs de oferte organizate de beneficiar, adică de AJOFM. Toţi aceşti paşi au fost parcurşi. Deci, în puzderia de achiziţii făcute în numele şi litera generosului proiect identificăm şi contractul prin care AJOFM a achiziţionat servicii de cazare şi masă pentru cursanţii veniţi la Slatina din spaţiul rural al judeţului. 
 Alin Martinescu, zis Balbeck, mai bogat cu câteva miliarde din fonduri publice
 Un contract în valoare totală de 1.073.000 lei (peste 10 miliarde lei vechi) încheiat pentru perioada 1 martie – 30 septembrie 2011. În cele şapte luni la Hotel Palace au fost cazaţi, în tranşe, 73 de cursanţi care au beneficiat de formare în meseriile de lucrător hotelier, cameristă, ospătar şi bucătar. Că s-a plătit cât s-a plătit, nu-i bai. Că s-a plătit pentru ce s-a plătit – nici atât. Dacă formulăm însă întrebarea cui şi în ce condiţii s-a plătit, lucrurile încep să pută urât, iar unii încep să se agite. Printre agitaţi se numără şi directorul AJOFM Olt, care miercuri, deşi întrevederea noastră cu el pentru mici discuţii pe temă, a început sub auspicii bune, şi-a ieşit brusc din pepeni şi s-a revoltat: „Bă, ce mama dracu’ stau eu să dau explicaţii tuturor ce e cu contractul acesta? În loc să-mi văd liniştit de serviciu, stau să dau toată ziua explicaţii!“. Când am dat câteva detalii despre ce am aflat despre firma câştigătoare, omul s-a calmat şi discuţiile au continuat paşnic. De ce să se fi atacat Cristinel Cîrloganu în acest fel? Poate pentru că ştie şi el, ca şi noi, că firma care a câştigat licitaţia a fost înfiinţată cu nici trei luni înainte de organizarea acesteia? Sau poate pentru că s-a aflat ce personaje s-au înfruptat copios din fondurile proiectului?
Ocupat până peste cap cu afacerile, consilierului Ioan Truică nu prea-i stă mintea la treburile obştii
 Potriviri suspecte

Firma Accredo Resort SRL care a câştigat concursul de oferte anunţat oficial pentru data de 21 februarie 2011 a fost înfiinţată cu nici trei luni înainte de organizarea acestuia, respectiv la data 9 decembrie 2010, potrivit datelor Oficiului Registrului Comerţului Olt. Ca să vezi potrivire. Obiectul principal de activitate a societăţii: hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare. Ca să vezi nimereală. La distanţă de numai două zile de la înfiinţare, firma Accredo Resort SRL închiriază Hotel Palace din Slatina. Ca să vezi fler. După circa o lună apare şi anunţul AJOFM Olt nr. 773/14.02.2011 prin care instituţia invită public firmele de profil la un concurs de oferte având drept obiect achiziţionarea de servicii de cazare şi masă. Se spune că oferte au depus mai multe firme, dar comisia de evaluare a ales drept cea mai avantajoasă ofertă, din punct de vedere tehnic şi economic, fix oferta firmei înfiinţate cu doar două luni înainte de Martinescu, Truică şi Cătălin Rotea. Şi aşa cei 73 de cursanţi sunt cazaţi la Hotel Palace închiriat cu doar câteva zeci de zile înainte. Şi aşa trioul Balbeck-Truică-Rotea se văd cu peste 10 miliarde lei vechi în conturi pentru o treabă cu bătaie foarte scurtă. Toate acestea sunt pure întâmplări, lasă să se înţeleagă directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Cristinel Cîrloganu. „Din punctul meu de vedere concursul de oferte a fost unul corect, câştigând oferta cea mai avantajoasă tehnic şi economic. Nu s-a putut întâmpla nimic ilegal pentru că totul a fost controlat, s-au făcut verificări, a fost auditul proiectului şi auditul instituţiei“, susţine Cîrloganu.

Întrebări

Noi nu spunem că şeful AJOFM n-ar avea dreptate. Spunem însă că există mari îndoieli asupra condiţiilor despre care se spune că SC Accredo Resort SRL le-ar fi îndeplinit cap-coadă într-o măsură care s-o scoată învingătoare din concurs. De pildă, cum faci rost de toate documentele prevăzute în caietul de sarcini într-un timp extrem de scurt pentru a putea participa la o licitaţie (mă rog, concurs de oferte) cu mari pretenţii? Cu atât mai mult cu cât firma ta e nou-nouţă, fără pic de experienţă în domeniul hotelier? Cum faci rost, de pildă, de certificatul de clasificare cât ai pocni din degete, şi acesta să se şi pupe cu cerinţele oficiale? Cum te învârţi ca firma pe care abia ai născut-o să fie aproape instantaneu şi certificată ISO? Gurile rele spun că unele documente de acest gen ar avea ceva probleme. De pildă, că autorizaţia sanitară de funcţionare depusă în copie la dosar n-ar fi datată. Aceleaşi guri rele spun că condiţia privind depunerea bilanţului contabil pe ultimul an al firmei ar fi fost uşor adaptată la faptul că firma nu a prea avut funcţionare în sensul obiectului principal de activitate. În sfârşit, n-ar fi rău dacă ofiţerii de monitorizare din cadrul Autorităţii de Management aflaţi în aceste zile la AJOFM Olt pentru verificarea tuturor documentelor financiare şi tehnice survenite în acest proiect ar deschide mai mult ochii asupra acestui contract. Care, deşi Cristinel Cîrloganu a dat asigurări că contractele de achiziţii publice vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei pe care o conduce, nu apare neam pe site-ul AJOFM. Şeful agenţiei o dă la întors pe ideea că pentru un asemenea act ar avea nevoie de acceptul partenerului de contract. Apropo, am tot încercat să dăm de urma anunţului de atribuire a contractului pe internet şi nu am reuşit. Nici de caietul de sarcini pe speţa aici tratată n-am dat. Să aibă asta vreo legătură cu zvonul potrivit căruia concursul de oferte ar fi fost oleacă întârziat din motive pe care le bănuim nu tocmai la locul lor? Şi încă ceva: la cât de serioasă este firma Accredo Resort SRL, la nici un an de la înfiinţare s-a pricopsit cu o amendă de peste 100 de milioane de lei vechi pentru munca la negru. Informaţia vine pe surse judiciare, care spun că reprezentanţii societăţii comerciale au contestat amenda în instanţă.

Documentul prin care Accredo Resort SRL a închiriat Hotel Palace la ţanc pentru licitaţia din februarie

Citește și
Eveniment de Olt, un ziar „negru“
Afaceri necurate la Kilometrul 35, locul prostituatelor. Interese suspecte din partea SDN Slatina 
Jaful de la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Strejeşti 
Unul din misterele Giocondei a fost descoperit de un slătinean: Ştefan Stoenică
2012, anul marilor falimente cu cântec în Olt
Primarul din Slătioara, cercetat penal pentru fals intelectual şi uz de fals
Davidescu, jucăria mafiei liberale din Olt
Cuib de ilegalităţi la Primăria Voineasa 
Clientela neştiută a lui Anghel de Caracal. Contracte penale (I)
Clientela neştiută a lui Anghel de Caracal. Contracte penale (II)
Clientela neştiută a lui Anghel de Caracal. Contracte penale (III)
Cum s-a îmbogăţit primarul din Slătioara. Afacerea „Pepiniera“
La Corabia, incompatibilul Drăguinea toacă banii oraşului în interes personal
Gaură de miliarde de lei la Primăria Scărișoara - Olt
Primarul din Slătioara plăteşte sute de milioane de lei pentru doi pumni de balast
Spionaj la Direcţia pentru Cultură Olt
DGFP Olt face afaceri de miliarde cu o firmă implicată într-un dosar de corupţie
Candidatul PP-DD la Primăria Slatina, Laurenţiu Moisiu, şi-a tras casă de 250.000 de euro
Mafia fierului vechi nu mai fură: ia legal şi ieftin de la Fisc
Gabi Diaconu, ţepar de miliarde
Contabilul Protoieriei Slatina I, cercetat penal
Firmele afaceristului Gheorghe Bădiţă, în faliment cu tinicheaua de coadă
Apucături penale la Drumuri Naţionale Slatina
Marconf Piatra Olt revine: tun de zeci de miliarde la Finanţe 
Afaceristul Cătălin Spătaru, cu lucrări de milioane de euro în Olt, căutat de poliţie pentru evaziune fiscală şi spălare de bani 
Ciugulea se dă lovit de insolvenţă. „Manevre“, spun cunoscătorii
Frauda de la Finanţe scoate capul: returnarea de TVA – la loc comanda
Peste 40 de medici veterinari din Olt, infectaţi cu Salmonella din neglijenţă
Vaccinul antigripal, între falsuri şi efecte adverse

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu